Sittorm

Jag har stickat en sittorm och tänkte visa den för er. Nån gång i våras fick jag ett bild på en sittorm av min ena dotter. Hon hade hittat mönstret i en tidning och tänkte att det skulle vara något för mig. Sedan jag hade sett en färdig sittorm hemma hos min syster, bestämde jag mig för att sticka en. Ormen i sin fulla längd är 3.3 meter, stickad i rätstickning 20 maskor. Jag har mycket restgarner och det var bra att få använda upp lite. Fyllningen i ormen är vadd som man använder i lapptäcken. 

Ormen blev faktiskt riktigt bra, tycker jag. Vet bara inte var jag skall ha den, kanske det blir en kattdyna.


  

Datastopp



Jag har varit utan data i 10 dagar. Datakrasch, datahaveri, dataproblem - det finns många namn på detta stora elände som drabbade mig. Jag fick panik, stängde av datan för att nästa dag starta den i förhoppning att ett under skett under natten. Men icke sa Nicke, den fungerade inte nu heller. Jag är väldigt beroende av min data. Varje morgon har jag och min syster mailkontakt med varandra, vi har haft det i minst 10 års tid. Ofta har vi inte så mycket att säga, men några kloka eller okloka ord kan vi byta. Vissa dagar kan det endast stå; idag är det tisdag. Då vet den som får det meddelandet att dagen är inte så bra, det mesta känns tungt. Det behöver inte vara en tisdag som är en tisdag, det kan vara vilken dag som helst. I alla fall så har det varit 10 långa, tysta dar när det inte gått att maila. Visst kan vi ringa till varandra eller skicka ett sms, men det är inte samma sak.

Så till saken, datahaveriet. Jag är lyckligt lottad som har tre barn som har varsin make/maka. Alla har de olika saker de är bra på och en av mina mågar är jättebra på datorer och datahaveri. Jag drog ur sladdar och fraktade datan till nämnde måg. Han meddelade försiktigt att hårddisken måste bytas, det var en datakrasch. Han hade mitt fulla förtroende att göra det som skulle göras, köpa in det som behövdes. Igår ringde han och meddelade att nu fungerar datan igen, det var bara att hämta hem den. Vilken lycka, nu skiner solen igen.

Under tiden som datan varit ur funktion har min älskade syster skickat ett mail varje dag. Det första jag gjorde var att läsa alla. Nu blir morgonrutinerna som de skall vara, dagen börjar med mail. Idag har jag haft ganska mycket pyssel att fixa med olika program. Bl.a. har jag ett bokföringsprogram (jag är kassör i vår samfällighetsförening) i min data. Mågen hade programmerat in programmet på nytt och jag skulle lägga in bokföringen för januari - maj som jag hade säkerhetskopierat. Nu hade inte säkerhetskopieringen fungerat, jag fick bokföra om fem månader, tur att haveriet inte hände i december. Men det gick bra, nu är det klart.



Jag fotograferar gärna och hade många kort i ett photoshop-program. Som tur var fanns alla kort kvar i en fil fast själva programmet var borta. Kunde läsa in programmet med CD:n som följde med datan när den var ny (för 8 år sen) och sedan föra över korten (3500 st) från filen. Fördelen med programmet är att det går att ha ordning på korten. Jag grupperar in mina kort, det kan vara; blommor, barnbarn och barn, natur, semester, djur och så vidare. Skall jag söka reda på en speciell bild, är det enkelt. Det var lätt som en plätt att läsa in programmet igen. Hade naturligtvis fått veta hur jag skulle göra sedan min måg rådfrågats.


När allt fungerade som det skulle och jag var lycklig över det, slutade internet att fungera. Då var det nära att jag bröt ihop igen. Ringde min kära måg, han kom hit och har nu fixat till det hela. Nu är jag lugn och harmonisk igen. Allt är på sin plats.

RSS 2.0