SBU, URK och SPF

Har du tänkt på att det finns många förkortningar? Om man ser en förkortning och det inte finns nån förklaring till den, är det helt omöjligt att gissa vad den betyder. Jag har hittat några förkortningar som alla kanske inte känner till. Du skall få gissa vad de betyder. Svaren kommer att finnas längst ner på detta inlägg. De förkortningar som finns i inläggets rubrik - SBU, URK och SPF, kommer jag att skriva lite om här nedan.

Här kommer förkortningarna som du skall tyda: RFoD, CSA, OK, SSG, ROKS, CBI och FFS. Lycka till!

SBU = Sveriges Blåbandsungdom.

När jag var tonåring, var jag medlem i SBU. Det är en nykterhetsförening för ungom. Det fanns en Blåbandsförening för vuxna i Härnösand och de bildade ungdomsavdelningen. Det blev en mycket aktiv förening. Vi hade regelbundna träffar och vi åkte också på läger. Blåbandsföreningen hade ett hus i Sälen där vi kunde träffas vintertid och åka skidor. Jag var med dit en gång, det var 1960.


Här är några av oss samlade på väg nånstans eller kanske väntar vi på något. Du som känner mig, ser du vem jag är av dessa flickor?

Varje midsommar ordnades "riksting" någonstans i Sverige. Första gången Härnösandsföreningen var med, åkte vi till Öland. Vi tältade, umgicks och dansade. Det var inte vanlig dans utan ringdans, som man dansar på midsommar runt midsommarstången. Vanlig dans var inte tillåtet, förmodligen lite syndigt tror jag. Men vi hade väldigt roligt ändå. 1962 var rikstinget i Nyköping där jag var med.


Här sitter Birgitta och jag tillsammans med Lennart och Sven. Pojkarna var inte från Härnösand, vi träffade dem på tältplatsen. På våra mössor hade vi broderat Öbacka SBU, visst var det käckt. Sven och jag upptäckte att vi hade en sak gemensamt - tallrikar. Tycker du att det verkar konstigt? Saken var den att den sommaren jobbade jag i en bosättningsaffär som sålde glas och porslin. Sven arbetade i sin pappas skog. Alltså jag - tallrikar, han tall-rik. Ursäkta det dåliga skämtet, tänk på att jag var ung.

SBU fick tillgång till två rum ovanför pastorsexpeditionen. Vi målade väggar, möblerade, inredde rummen och var där under våra träffar. Flera av oss hade börjat gå ut och dansa, vi tog med en grammofon till vår lokal och dansade ibland på träffarna. Det var inte populärt bland moderföreningen. Jag tror att det var början till slutet för SBU i Härnösand.

URK = Ungdomens Röda Kors.

Jag blev ledare av URK i Stigsjö när jag var hemmamamma med mina tre barn. Ordföranden i Stigsjö Röda Kors bodde i närheten av oss. Hon bjöd hem några av oss mammor som var hemma på dagarna och övertalade oss att starta en URK-förening. Det här var i slutet av 70-talet. Föreningen var aktiv under några år och många barn från bygden som kom på våra träffar.


Här är några Stigsjöbarn som idag är vuxna.


Två av ledarna. Tydligen var rött modefärgen för året. Den lilla pojken i mitten är idag en trebarnspappa.

Det finns många minnen från URK-tiden, vi hade roligt. Vi ledare fick åka på ledarträffar i länet och träffa andra ledare. Finnmarksgården i Kramfors ägs av Röda Korset. Dit tog vi våra URK-barn och hade läger. Sen började några av oss mammor jobba, barnen fick andra intressen och URK i Stigsjö upphörde. 

SPF = Sveriges Pensionärsföreningen

Ja, nu är jag där. Efter nyår bestämde jag mej för att bli medlem. Jag är ju pensionär och då ska man väl vara med i en pensionärsförening? På nåt vis känns det lite tragiskt. Förmodligen är det den sista föreningen som jag är medlem i.

SPF hade årsmöte häromdan och jag bestämde mig för att besöka mötet. Var lite nervös, vill gärna veta i förväg hur jag ska gå, vart jag ska sätta mig, vilka som finns där, vad som händer. Jag vill ha läget under kontroll helt enkelt. Men det gick så bra, vilket jag innerst inne visste att det skulle gå. En väninna till mig var där och hade en ledig plats bredvid sig, det var inga problem. Nu kommer det att gå mycket bättre nästa gång SPF har nån aktivitet, jag kommer att gå dit.

Svar på förkortningarna: RFoD - Riksförbundet för Folkmusik och Dans. CSA - Centralförbundet för Socialt Arbete. SSG - Standard Solutions Grupp. OK - Oljekonsumenternas förbund.  ROKS - Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige. CBI - Cement och Betong Institutet. FFS - Föreningen för samhällsplanering.

Grattis till dig som hade alla rätt. Du som inte klarade alla förkortningar har nu fått lära dig något nytt. Kunskap är inte tung att bära.

Tiden går fort

Tänk vad tiden går fort, nyss var det sommar och snart är det vår igen. Det känns som tiden går fortare och fortare ju äldre man blir. Jag tycker inte att det är så länge sedan mina barn var små och nu är de vuxna med egna barn.



Jag har tre barn som nu är vuxna och har egna barn. Mina barn har gett mig åtta barnbarn, det yngsta är tre år och det äldsta sexton år, fyra flickor och fyra pojkar. Jag har också lyckan att få bo i närheten av alla mina barn och barnbarn.

Jag tycker inte det var så länge sedan mitt första barnbarn föddes. Men det är snart 17 år sedan. Vart har tiden tagit vägen? 

Första gången äldsta barnbarnet skulle sova över hos oss, mormor och morfar, var hon åtta månader. Hennes goda moder skrev en bruksanvisning som överlämnades tillsammans med barnet. Hittade den i en låda för ett tag sedan och den väckte så många minnen.    

--------------------------

Bruksanvisning Ylva
Ylva är trots sin lilla storlek en stor och krävande personlighet. För att Ni och Ylva ska få ut så mycket som möjligt av varandra rekommenderar jag att ni läser igenom hela bruksanvisningen först.

Mellanmål: Äter Ylva vid 14-30-15.00, en frukt eller lite kräm skulle kanske vara lagomt idag. Sen förmodar jag att hon antingen har sovit eller kommer att sova nu på eftermiddagen.

Middag: Ylva äter gärna middag i all enkelhet med resten av familjen. Förbered Er på slaggprodukter och visst spill.

Kvällen: Vid läggdags, cirka 19.00 - 20.00 dricker Ylva en flaska välling, 2 dl vatten och 1 dl pulver. Glöm för all del inte de viktiga 5 AD-dropparna.

Lek gärna med henne, varvid lustiga ljud kan uppstå. Dessutom verkar hon tycka om det.

Ingen garanti lämnas, men vid rätt skötsel borde allt bli till allas belåtenhet.

Lycka till
Produktionschefen

----------------------



Visst är det en bra bruksanvisning. Har haft nytta av den till alla andra barnbarn. Lite problem kan det vara nu när de är stora, vällingen går inte hem och AD-dropparna protesterar de högljutt emot. Visst spill och slaggprodukter kan det fortfarande bli. De lustiga ljuden som kommer är betydligt högre nu, men annars är det ganska lika. 

  

RSS 2.0