SPF Kontakt - detta har hänt

Som jag berättat om i ett tidigare inlägg, är jag medlem i pensionärsföreningen SPF Kontakt sedan januari 2012. Jag tänker berätta lite om vad som händer i föreningen. Det är nog inte så spännande saker, men nån kanske undrar vad en pensionär gör av all sin lediga tid. Den första aktiviteten jag besökte var årsmötet i februari. Det var sedvanliga årsmötesförhandlingar, SPF:s egen kör, Kontaktkören, medverkade och det serverades kaffe. Alla sammankomster är i Domkyrkans församlingsgård. De flesta aktiviteter brukar vara mitt på dagen, klockan 13. Det verkar vara en magisk tid, ni vet väl att man uppvaktar inte en äldre person som fyller år förrän efter klockan 13.
 
Nästa aktivitet var "Älskade Fröding - sjung vackert om kärlek". Två av mina bästa vänner hade nu blivit medlem i SPF, jag och min väninna gick tillsammans för att lyssna på hovsångerskan Margareta Hallin, Ralph Nordlander och Torgny Åström. Margareta Hallin är över 80 år men sjunger fortfarande.
 
Sista april hälsades våren med sång av Kontaktkören. Det var mycket folk, hög medelålder naturligtvis. I dessa sammanhand kan man få känna sig ung, vi tillhörde de yngre gardet. Numera är det inte så vanligt.
 
Vi anmälde oss till en resa den 5 juni till Backsjön som ligger ovanför Sollefteå. Där skulle vi få njuta av tulpanprakt på Norrlands Tulpanfestival. En holländsk kvinna och hennes man hade planterat ca 15 000 tulpanlökar som förhoppningsvis skulle blomma. Vi, jag och mina två vänner, plus en mängd andra pensionärer åkte med buss på morgonen mot Backsjön. Det var en grå dag, inte speciellt varmt. Det var en trevlig resa, vi satt längst bak i bussen och hade trevliga personer på bänkarna närmast oss. Det var mycket prat och skratt. När vi kom fram, berättade ägaren om stället. Tyvärr hade tulpanerna inte slagit ut, de flesta var bara i knopp.
 
 
Det fanns åsnor, höns, sibiran huskieshundar där. Jag tyckte synd om åsnorna, de såg ledsna ut och inte speciellt välskötta där de stod. 
 
 
Det var beställt lunch till oss och vi var hungriga. Men det blev en besvikelse, vi fick vänta jättelänge på lunchen. Matsalen var utomhus under en presenning, det var kallt.
 
 
När maten äntligen började serveras, blev det mindre och mindre på tallrikarna. Maten räckte inte till, bl.a. det fanns för lite potatis, det var inte heller någon smakupplevelse. Det var ett större sällskap där som väntade på sin tur att få äta, undrar vad de fick för mat. Att tulpanerna inte blommade, det berodde på den sena våren, det kunde ägarna inte rå för. Men att det blev fiasko med maten, det kan man skylla på ägarna. Förut att det var kallt, att tulpanerna inte blommade, att maten var under all kritik, att jag tyckte synd om åsnorna så var det en trevlig dagsutflykt.
 
Under sommaren har det varit sommarlov från SPF. Men den 15 augusti var det dags igen för en bussresa, en teaterresa till Mellanfjärden. Vi, jag och min två vänner, anmälde oss till resan. Vi startade klockan 10 från Härnösand, bussen gjorde ett uppehåll när vi svängde av från E4:an mot kustvägen och vi drack förmiddagskaffe på stående fot vid bussen. Vädret var strålande, solen sken från en blå himmel, nästa stopp var Skatan där vi stannade för att njuta av solen och den som ville kunde köpa rökt fisk.
 
 
Bussen fortsatte sedan till Galtström där vi åt lunch, en mycket god lunch som räckte till alla. I Galtström finns ett gammalt järnbruk, det startades 1673.
 
 
Vi fick tillfälle att titta på bruket och omgivningarna. Nöjda och belåtna fortsatte vi mot Mellanfjärden. Gjorde ett litet stopp strax för Mellanfjärden för fruktstund.
 
 
Biljetter var bokade för en teaterföreställning, "Ladykillers" som började klockan 19. Det är en thrillerkommedi baserad på en filmklassiker från 50-talet. Bl.a. medverkade Lars T Johansson och Ing-Marie Carlsson i pjäsen. Efter föreställningen gick bussresan tillbaka till Härnösand dit vi kom klockan 23.30. Det var en trevlig resa, skönt att bli fraktad från plats till plats och allt är ordnat. Man behöver bara följa med strömmen.
 
I helgen ringde en kvinna som sjunger i Kontaktkören till mig. Jag känner henne sedan vi båda var med i Stigsjökören. Hon berättade att på torsdag skulle kören börja efter sommaruppehållet och hon undrade om jag inte ville komma med och sjunga. Jag kände mig lite tveksam, det är över 10 år sen jag slutade i Stigsjökören, tycker också att det är gruvsamt att komma till en grupp där alla känner varandra. Efter lite fundering beslöt jag mig för att gå dit. De har övningar varje torsdag klockan 10 i Brunnskyrkan. Tiden är helt perfekt, det är mycket enklare att göra något på förmiddan. På kvällstid är det alltid lite tyngre att komma iväg, för min del alltså. Förmodligen är jag lat,  bekväm eller oföretagsam. Med klappande hjärta gick jag dit, alldeles för tidigt tyckte jag. Men är man pensionär så är man ute i väldigt god tid börjar jag lära mig. Jag kom dit 15 minuter före utsatt tid och det var redan många där. Jag blev varmt mottagen av både damer och herrar, det kändes bra. Har beslutat mig för att testa kören under höstterminen, känner jag att det inte är kul får jag väl hoppa av. Det är ungefär 35 medlemmar i kören, det är endast två stycker som är yngre än vad jag är. Det känns så bra att vara ung igen. Är så imponerad av kören, med tanke på medelåldern så låter det bra. De två äldsta i kören är födda 1916 och 1918, de är över 90 år. Helt fantastiskt, eller hur.
 
Framöver blir det några aktiviteter utöver kören som jag skall besöka. Några träffar blir det med olika sångare, det blir också modevisning, föreläsningar, luciafirade. Som ni förstår är det stressigt att vara pensionär. Förutom SPF-träffar har jag också köpt medlemskort till filmstudion som visar film en gång i veckan. Tur att jag inte arbetar, det skulle jag inte hinna med. 

RSS 2.0