Växande öron?

Jag tycker egentligen inte om att granska mig för mycket i spegeln. Men häromdan stannade jag till för att titta på den äldre damen som tittade tillbaka på mig. Upptäckte då att öronen verkade lite större än tidigare, hårfästet var lite högre än det brukar. Min undran är nu, var det en synvilla på grund av att jag är relativt nyklippt och håret är ordentligt kort eller var det en sanning?

Började grubbla över detta. Det är allmänt känt att farbröder får större öron och näsa med åren. Högre hårfäste eller inget hårfäste alls, det är något som män kan drabbas av även om de inte är gamla.



Brukar äldre damers öron också växa  med tiden? Det har jag inte hört. När det gäller hårfästet på damer, har jag sett att det finns de som har högt hårfäste eller väldigt tunnt hår. Man kan se hårbotten mellan hårstråna. Men det är inte lika vanligt som herrarnas hårfästen och hårlöshet.

Har läst nånstans om att brosk slutar inte växa på samma sätt som ben eller tänder gör utan fortsätter att växa tills man dör. Tror kanske att anledningen till att dessa kroppsdelar ser så stora ut är att resten av människan krymper på ålderns höst, vilket gör att näsa och öron står ut ytterligare.

Att vi krymper är sant, det vet jag av egen erfarenhet. När jag var ung, var jag 168 cm lång. Vet att jag inte är det nu, har försökt mäta mig själv och kom då fram till att jag är 162 cm. Kan det vara möjligt att jag krympt sex centimeter? Jag måste be någon kontrollmäta, så jag får veta om det stämmer. En annan sak har också hänt när jag blivit äldre, mina fötter har blivit större. Tidigare hade jag storlek 39 i skor, numera måste jag har minst storlek 40. Det verkar som att längden flutit ut i mina fötter.




Visst är det märkligt med människan. Oftas föds vi flintskalliga eller med väldigt lite hår, när vi dör är det likadant. När vi är små växer vi, när vi blir äldre krymper vi. Det är bara att gilla läget, går inte att göra något åt det.




Sömnlös i Härnösand

Enda likheten med sömnlös i Härnösand och sömnlös i Seattle är sömnlös. Tyckte bara att rubriken var ganska bra. Jag är sömnlös emellanåt, vet inte egentligen varför. Har inget minne av att jag sov dåligt när jag var yngre, tror att det började när jag kom i klimakteriet. Då sov jag uruselt ett längre tag. Under min tid som "arbetare" sov jag ibland dåligt när det var stressigt på jobbet. Men som pensionär lever jag inte ett stressigt liv och borde väl kunna sova. Min sömnlöshet börjar på två sätt; ibland kan jag inte somna när jag lägger mig, andra gånger somnar jag direkt men vaknar efter en halvtimma eller en timme och kan inte somna om. Brukar lägga mig omkring klockan 23 de flesta kvällar. De gångar jag inte somnar direkt, har jag en känsla i kroppen som gör att jag vet att jag inte kommer att somna.  Efter ett tag, börjar mina fötter att hetta. Jag blir så varm om fötterna, det känns som att de kokar. Ibland har jag gått upp och duschat fötterna i kallt vatten för att svalka av dem. Jag ligger flera timmar (tror jag iallafall) och vrider och vänder mig i sängen, går på toa, dricker vatten, klappar katten och försöker somna om. Det värsta med alltihopa är att tankar snurrar runt i huvudet, det är inte glada tankar utan problemtankar. Det tycks som alla problem poppar upp på natten. I natt när jag inte kunde sova, kom jag på att jag skulle göra ett blogginlägg om min sömnlöshet. Ska försöka ge lite exempel på vad som snurrar i mitt huvud.





Somnar 23.15 ca, vaknar klockan 23.55. Vänder mig till den andra sidan, blundar och .... nej, det går inte. Är kanske kissnödig, går på toa, lägger mig, klappar Sesste och blundar. Om jag ligger stilla och inte tänker på något kommer jag att somna om. På byrån i sovrummet står en klocka som pappa gjorde 1949, urverket är utbytt på senare tid.
 



Under dagen tickar klockan inte högt, på natten tickar den jättehögt. Jag försöker koncentrera mig på tickandet, tänker att jag ser pendeln (finns ingen pendel i klockan) som går fram och tillbaka. Då börjar tankar snurra i huvudet ...... Undrar om det var många som fick en blodig fläskfilébit på middan häromdan? Tänk om det var därför det blev så mycket kött kvar? Men varför sa ingen nåt isåfall. Tick, tack, tick, tack. Men varför började jag sticka en halsvärmare? Jag kommer förmodligen inte att använda den, tycker det är besvärligt med halsduk, en halsvärmare är väl värre? Nej, i morgon river jag upp det jag stickat och stickar ett par sockar istället. Det är säkert jobbiga tider för barna, ekonomin ska gå ihop, de har sina jobb, utbildning, företag, barnuppfostran, hobbies, ja, allt som barnfamiljer brottas med. Sneglar på klockan, 01.35. Kanske jag är dum som inte är med i postkodlotteriet, tänk om grannarna vinner i grannyran och inte jag är med, då skulle jag gräma ihjäl mig. Om jag vann, kunde jag ge mina barn en massa pengar. Men 150 kronor i månaden, jag vinner ändå aldrig. Tick, tack, tick, tack. Hur kommer det att gå med Tikka, kan hon acklimatisera sig i Vike? Om jag koncentrera mig på min andning kanske jag somnar, inandning och utandning, inandning och utandning. Jag måste göra bokslut för 2011 för samfällighetsföreningen, göra en budget för 2012. Tick, tack, tick, tack. Det smäller till i kattluckan, var det Simon som gick ut eller in? Om jag tänker på ett ord, ett mantra, så kanske jag kan somna. Tänker på moln, moln, moln, moln. Tänk att jag har bott i stan i 12 år, tiden har gått så väldigt fort. Tolv år till så är jag 79 år, fy 17. Hur är det då? Kanske jag är dement och känner inte igen min familj. Så vill jag inte ha det, jag vill bli gammal och vara pigg och får se mina barnbarn växa upp. Jag vill också åka på flera semesterresor med min syster.



Jag är livrädd för att dö. Tänk om jag skulle blir sjuk nu och inte kan ringa efter hjälp. Tick, tack, tick, tack. Jag borde bli mera social, göra saker tillsammans med andra. Nu när jag blivit medlem i SPF kanske det finns något på deras program som är intressant. Såg något om släktforskning som de anordnade. Ska kolla när, var och hur. Kliver upp och går på toaletten. Klockan är 02.10, måste sova. Jag räknar, börjar från ett och räknar till tolv, börjar om från ett och fortsätter så några gånger. I morgon ska jag åka ner på stan och hämta varpflätan hos Sinbad på Storgatan. Kanske jag ska gå till optikern och boka en tid för synundersökning, ibland tycker jag att jag ser sämre. När bytte jag glasögon sist? Få se, Jenny var med mig, hon väntade sitt andra barn då. Jag har haft de här glasögonen över sju år. Men det är så svårt att bestämma bågar, vad jobbigt. Tick, tack, tick, tack. Sesste, vart ska du gå? Jaha, du är kanske hungrig och vill äta. Kanske motionsdans vore något? Nej, jag känner ingen där. Alla som är där har gått där i flera år, fikar tillsammans och dansar med varandra. Jag vet hur det är att vara panelhöna. Måste köpa ett par nya byxor, va jobbigt. Bli svettig i en provhytt, finns inga snygga byxor till mig. Enklare att stanna hemma och se nåt på TV:n. Tick, tack, tick, tack. Vad bra Sesste att du kommer tillbaka till sängen och lägger dig tätt intill mig.Börjar med alfabetet A, B, C, D ....... Försöker se bokstäverna framför mig, tror att vid P ungefär tänker jag på broddar. Måste köpa nya snart, fast egentligen skulle jag vilja ha skorna med fasta broddar, Is........ vad de nu heter. Men 1500 kronor, nej det blir nya broddar. De funderar ju lika bra. 03.15 visar klockan. Måste gå och lämna tillbaka böckerna på biblioteket senast torsdag. Måste handla också, det fattas lite av varje i skafferiet och kylskåpet. Borde tänka lite mer på vad jag äter, åtminstone slopa kvällsmackan. Klockan är nu 04.09, tusan också vad jag blir arg. Tick, tack, tick, tack. Tror mina barn att jag håller på att bli gammal och gaggig? Ibland när jag berättar något för nån av dem, kan han eller hon säga; men mamma det här har du berättat förut. Visst vet jag att jag berättat det tidigare, men trodde att det var för ett annat barn. Är det så eller har jag börjat säga samma saker gång på gång? Tick, tack, tick, tack, tick, tack, tick, tack.
Det här som jag skrivit om, är en liten del av mina natt-tankar. Vissa av mina tankar behåller jag för mig själv, de är ganska fåniga och överdrivna.  

Efter det har jag tydligen somnat, klockan visar på 08.05 när jag vaknar. Sesste sover fortfarande, är nog lika trött som jag. Underlakanet i sängen är skrynkligt på alla håll och kanter. Ligger och drar mig ett tag innan jag går upp och dricker en kopp the. Även om jag sovit dåligt på natten, är jag inte så trött på dagen. Det var annorlunda när jag jobbade, då var det inte kul efter en sömnlös natt. Då måste jag vara allert även om jag var jättetrött. Jag kommer ihåg mycket av mina funderingar under natten. Kollar upp SPF:s program om släktforskningen. Typiskt, sista anmälningsdag var den 4 januari. Kanske lika bra det, vet inte om jag är så intresserad. 

Det är konstigt att alla problem som dyker upp på natten, är mindre på dagen. Jag tog en promenad på förmiddan och tänkte igen mina tankar. Många av tankarna kunde jag vända till positiva tankar. Önskar bara att jag kunde gjort det på natten.  

RSS 2.0