Ullared 2011

Vi, tio kvinnor mellan 16 - 67 år, har avverkat årets Ullaredsresa, åtta av oss åker från Härnösand, två ansluter i Ullared. 

Resan startade med hyrd minibuss i Härnösand den 15 september klockan 05.00. Vi är; jag, mina två döttrar, min sonhustru, mitt äldsta barnbarn, min syster och hennes två döttrar. Två av mina systerdöttrar anslöt nästa dag. Den ena systerdottern bor i Göteborg och den andra i Skövde. Jag klev upp ur sängen klockan fyra på morgonen, inte så trött som jag trodde jag skulle vara. Tycker egentligen väldigt illa om morgnar, men den här dagen kändes det helt ok att kliva upp.


Jag hade ätit frukost och läst tidningen vid denna tid på morgonen

Sju av oss packade in våra väskor i bussen och den första frivilliga satte sig vid ratten, klockan var fem på morgonen. Första stoppet var i Torsboda för att hämta upp kvinna nummer åtta. Stämningen var hög, alla pratade i munnen på varandra och vi var så laddade. Det här var den tredje Ullaredsresan för oss på tre år. Min sonhustru var med för första gången och vi gjorde allt för att lära upp henne och se till att hon skulle trivas. Det var fortfarande mörkt ute, regnade lite och det var inte mycket trafik.

Bussen har plats för nio passagerare, jag och min syster placeras alltid längst bak. Där sitter vi hela resan, övriga passagerare byter plats i bussen, beroende på att att de turas om att köra bussen. Vi två slipper köra och det är skönt. Nu vet jag inte varför vi slipper, har inte frågat och tänker inte heller göra det, är rädd för svaret.

Nu var det bara att ge järnet till slutstationen. Naturligtvis måste vi stanna för diverse pauser; fika-, lunch-, kiss- och tankningspaus. Vid pauserna var det också chaufförsbyte.

Vi hade hyrt en stuga på campingen i Ullared, en åttabäddars stuga. Den bokades för över ett år sedan, man måste vara ute i god tid för att hyra en stor stuga, de blir fort uthyrda. Efter incheckning, parkerades bussen på den stora pakeringen utanför varuhuset. Inte så mycket folk, vi kunde rusa runt utan att krocka med andra som skulle shoppa. 

Vi hann handla en hel del innan vi träffades 19.30 som vi bestämt. Varorna lastades in i bussen och sen gick vi till en restaurang för att äta middag. När man satte sig ner, kändes det att man varit uppe sedan fyra på morgonen. Stämningen var bra ändå, vi trivs så väldigt bra tillsammans allihopa. När vi ätit, åkte vi till stugan vi hyrt för två nätter. Innan vi knoppade in för natten, hade vi visning av det vi hunnit handla. Alla lade upp sina inköp på sin säng och sedan minglade vi, tittade och kommenterade inköpen.


Julen är tidig i Ullared, redan i augusti fanns julsaker i butiken.

Nästa morgon efter gemensam frukost, åkte vi till varuhuset. En av flickorna hade tillverkat illgröna vimplar, fästade på en käpp,  med våra namn på. För att göra det lite galet, var det inte våra vanliga namn utan förvanskade namn, kanske man kan säga smeknamn.


Alla har fått sina vimplar.

Vimplarna fästs på varuvagnen, vi syns och vet var vi ställer vagnen om vi lämnar den. Många tittar och kommenterar våra vimplar. Vi fick hör att personalen diskuterade vimplarna i lunchrummet. De funderade på namnen, tyckte väl att det var konstiga namn. När man lämnar vagnen på vagnsparkeringen och går för att äta lunch, är det inga problem att hitta vagnen sedan, vimplarna syns på långt håll.


Våra vagnar syns tydligt på vagnsparkeringen

Min systers yngsta dotter anlände från Skövde tidigt på fredagmorgon. Hennes man var med för att ta hand om deras son, 10 månader. Egentligen godkänner vi inte män på vår resa, men i det här fallet görs ett undantag. Det kan vara trevligt för honom att få vara tillsammans med 10 kvinnor i sina bästa år. Skövdefamiljen kommer att vara med oss under dagen för att på kvällen åka tillbaka hem. Lite senare anländer den sista i gänget, hon har åkt från Göteborg och tillbringa dagen med oss för att sedan sova en natt i vår stuga.

Vi bestämde tider då vi träffades alla för fika och lunch. I varuhuset försvinner alla åt olika håll, det går inte att följas åt. Ibland ser man en illgrön vimpel och hinner byta några ord.  


Lätt att hitta sin vagn när man lämnat den för att titta på något vid sidan om.

Det är mycket som skall köpas förutom bakplåtspapper, plastpåsar, hygienartiklar och sånt som är billigt. De flesta i gänget har barn som behöver höst- och vinterkläder, totalt 11 st barn. Min syster hade beställning på kläder till tre barnbarn vars moder inte var med på resan, alltså skulle det handlas till 14 barn. Varför inte köpa julklappar också när plånboken ändå stod på vid gavel? Papporna som var hemma med dessa 11 barn måste naturligtvis också få något. Kalsonger, strumpor, deodorant och annat smått och gott köptes hem till dem. Tur att minibussen hade stort bagageutrymme plus en takbox.

Utanför det stora varuhuset i Ullared finns andra butiker. Jag köpte ett par vinterstövlar hos Sko-Bo. På min inköpslista fanns också med "skärmaskin", för att skära papper. Mina medresenärer trodde nog inte att jag skulle hitta min skärmaskin. Men se, jag hittade den. Lantmännen har en affär där den fanns, hurra.



Vid 17-tiden var några av oss, fem stycken, färdiga med inköpen.

När några av oss var nöjda med det vi handlat, beslöt vi att åka tillbaka till stugan. Efter några timmar hade de övriga också handlat färdigt och de blev hämtade. Under tiden hade vi andra börjat förbereda middan, det blev lasagne som jag tagit med till oss alla.

När vi var mätta och belåtna, blev det visning av inköpen. Alla, i tur och ordning, plockade upp allt som de köpt och visade oss andra. Ni förstår att det tog många timmar, vi var nio stycken som handlat för många pengar. Därefter packades allt ner i väskor och påsar, det gällde att packa ordentligt med tanke på att allt skulle rymmas i bussen. 

Nästa morgon efter frukost, skjutsades Göteborgsflickan till bussen. Det är inte så ofta vi träffar henne så det var härligt att hon kunde vara med oss under vår shopping i Ullared. Våra påsar och väskor packades sedan in i bussen, i bagaget och i takboxen.


Bussen packad, både i bagaget och i takboxen.

Sedan städade vi stugan och checkade ut. Vid niotiden var vi klara och färden tillbaka till Härnösand påbörjades. Som vid nerresan gjordes stopp av olika anledningar, allt gick enligt tidtabellen. Vi var hemma vid 21-tiden. Resan hade gått utan problem.

Under dessa tre dagar har vi skrattat så mycket, vi har pratat om allt och inget. Vilken lycka att ha en sån härlig familj och sån underbar släkt. Vi är alla lite tokiga, har en konstig humor som alla uppskattar. Vi kan ha roligt tillsammans, vi kan vara allvarliga och diskutera allt möjligt, vi kan vara tysta tillsammans och ändå veta att vi finns där för varandra.

Tack alla ni som var med på resan, jag ser fram emot nästa år.   

  
 

  

Kommentarer
Postat av: Söstra

Tack själv! Och tack för reseskildringen. Det gjorde inget att jag glömt kameran. Nu kan jag hänvisa till din blogg som har både bild och text. Toppen! Stuga för nästa år bokad och klar, med TVÅ toaletter!

2011-09-19 @ 19:06:02
Postat av: Sofia

Kul att läsa din reseskildring! :) Skojigt var det. Satt och tänkte på hur man skulle kunna beskriva vår speciella humor som uppstod, men insåg att det nog inte skulle gå...

Ser också fram emot nästa år!

2011-09-19 @ 21:53:19
URL: http://bloggfia.wordpress.com
Postat av: jämpa

Ja inte vet jag, men stämmer det verkligen det där med att vi kan vara tysta tillsammans. Det funkade ju inte ens under tysta leken....

Tack för i år!!! Vi ses om ett år då;)

2011-09-19 @ 22:20:16
Postat av: Somherkalurn

Det där med tystnaden, då tänkte jag kanske speciellt på vi två längst bak i bussen. Men ni andra var tyst ibland också, ni slumrade till emellanåt.

2011-09-20 @ 12:12:37
Postat av: Göran

Väldigt imponerad av ditt reportage och bolder!

2011-09-21 @ 03:44:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0