Stockholmshelg

Då var den över, min och min systers Stockholmshelg. Det är underbart att ha en syster som sin bästa vän, en person som känner mig väl. Vi kan vara tillsammans utan att det blir jobbigt, vare sig vi är tysta eller om vi pratar. Vi behöver inte ha ett välorganiserat program utan vi gör vad som faller oss in, vi är flexibla helt enkelt.

Resan startade klockan 07.00 med buss från Härnösand. Framme i Sundsvall var det dags för första fikat, kaffe och biskvi som jag tagit med mig. Man måste se till att få energi inför en resa. Nästa stopp blir strax före Söderhamn, bussen börjar gå dåligt och chauffören måste stanna. När han stannar börjar det ryka och bolma från motorn (motorn sitter bak på bussen). Alla fick lämna bussen. Efter ca en och halv timma kommer ersättningsbuss och kör oss vidare mot Stockholm. Då är vi frusna och kaffesugna. Bussvärdinnan stiger på efter någon timma och säger att Y-buss bjuder på fikat. Beställningarna tas upp med början längst bak. Tur att vi sitter ganska långt bak i bussen för smörgåsarna räcker inte långt, 58 passagerare och kanske 10 - 15 smörgåsar.  Kanelbullar och godisbitar finns till övriga 40 som gärna också ville ha en smörgås.

Vi anländer till Cityterminalen nästan två timmar försenad, men vad gör det. Huvudsaken att vi kommit fram välbehållna. Hotellet där vi skall bo ligger väldigt centralt, bredvig Hötorget. Vårt rum har utsikt mot Drottninggatan. Rummet är bra, inte så breda sängar som det brukar vara på hotellrum, sängen är 140 cm. Det är inga problem, vi kan samsas. Problemet är att det finns bara ett dubbeltäcke, jag gillar min syster men vill ha ett eget täcke. Vi löser det, jag som är äldst får täcket. Min syster får påslakanet och en morgonrock, visst är det rättvist. Nästa dag kommer städerskan med ett täcke till, hon hade tydligen förstått varför täcket var urplockat ur lakanet. Kan berätta att min syster sov bättre med påslakan och morgonrock än med täcket hon fick.  

Sedan vi installerat oss går vi ut i vimlet. Jag älskar storstadsvimlet; ljudet, dofterna och människorna av olika nationaliteter. Kan inte tänka mig att bo i en storstad, men är gärna där några dagar. Vårt första mål är Filmstaden, vi skall bestämma oss för vilken film vi skall se. Vi går alltid på bio och ser film, ibland blir det två filmer under samma helg. Nu bestämde vi oss för King Speech. Filmen handlar om hertingen av York som är tronarvinge efter sin bror som blir kung av England när fadern avlider. Hertingen stammar och får problem när brodern avsäger sig tronen, han måste tala då till folket och klarar inte av det pga stammningen. Filmen är sevärd, se den. Middag äter vi innan vi går på bio på en trevlig restaurang på Drottninggatan, vi har ätit där tidigare. Det är ett bra ställa att sitta och titta på folk som går fram och tillbaka utanför på gatan.

Nästa morgon sedan vi ätit hotellfrukost går vi i affärer. Gamla Stan börjar vi med, det brukar vi också göra. Vi gör nog ungefär likadant varje gång vi är i Stockholm, men eftersom vi båda inte har några krav på stora förändringar så är det helt OK. När Gamla Stan är avverkad, traskar vi vidare mot Sergels Torg och mera affärer. När vi väl kommit igång med inköpen går det bättre och bättre, vi får många påsar att bära. Vi hinner naturligtvis med den traditionella Irish Coffeyn som smakar bra. Till slut är våra fötter trötta så vi återvänder till hotellet för en välbehövlig vila.

På kvällen hittar vi en restaurang där vi äter middag och njuter av livet. Ingen av oss känner för nattklubb eller dans så vi återvänder till hotellet och ligger i sängen och tittar på TV. Vi ser på en komedi som är urdålig, inte rolig bara hemsk. Släcker TV-n innan filmer är slut och säger godnatt.

På söndagmorgon efter frukost checkar vi ut och går till Cityterminalen där bussen går mot Härnösand klockan 11.00. Vi är nöjda med vår Stockholmshelg och sätter oss tillrätta för hemfärd i lugn och ro. Men oj vad det kan bli. Bakom oss sitter två kvinnor från Kramfors, de har inte varit i Stockholm tillsammans utan råkar träffas på bussen. De pratar oavbrutet från Stockholm till Härnösand, det handlade om allt. Så fort ett ämne är avklarat kommer de in på ett annat. Hittar de inget nytt börjar de om från början. Vi känner oss tillslut som en i deras familjer, känner till familjerna, jobbet, sjukdomshistorier, sambon, ja allt som hänt deras familjer under flera år.

Nu ser vi fram emot vår sommarsemester. Vart vi ska åka är hemligt än så länge, våra barn brukar tycka att våra resmål är töntiga och komma med många andra förslag.

Kommentarer
Postat av: Jämpa

Åh vilken rafflande resa ni varit på! Nu spänd över vart nästa tur går;)

2011-04-11 @ 13:06:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0