Första advent

Det är första advent idag och jag har deltagit i domkyrkans adventsgudstjänst. Ja, jag satt i min fåtölj framför TV:n och deltog. Domkyrkan återinvigdes idag efter en stor renovering. Biskopen, domprosten och många andra deltog i gudstjänsten. Domkyrkan har en duktig organist och en duktig kör. Tyvärr måste jag säga att jag inte fick nån adventsstämning, saknade adventspsalmerna och sångerna. Jag är van Stigsjö kyrkas adventsgudstjänster med Stigsjökören och Lasse Parkman, där känns det gemytligt, psalmer och sånger är de man vill höra till advent.

När jag satt framför TV:n, kom jag ihåg några saker från den tid då pappa var domkyrkovaktmästare i slutet av 50-talet och en bit in på 60-talet.

På julafton var det alltid julbön i kyrkan klockan 17. Hela familjen var i kyrkan. En granntant sydde en klänning till min yngsta syster till varje jul. Tant Lilly och hennes man, fabror Gotthard, bodde mitt emot oss, de hade en vuxen son men ingen dotter. När vi gick till julbönen, hade min syster alltid den nya klänningen på sig. Hon satt längst fram i kyrkan så alla skulle se hennes klänning. Jag har för mig att hon satt vid altarringen, men det kanske är en efterkonstruktion.

Här är en bild på min syster och en docka som hon fått av grannfamiljen. 



Det år som min bror gjorde värnplikten, hade han lärt sig att sova med öppna ögon. Jag var så imponerad över detta, han satt rak i ryggen och sov med ögonen öppna under julbönen. Åtminstonen påstod han det, jag trodde naturligtvis honom. När julbönen var slut, hjälpte vi pappa att städa undan psalmböcker och annat så vi kunde gå hem och fira julafton.

Mamma var dagmamma till en liten flicka, Lill-Eva. Hon var hos oss från det hon var 6 månader och till hon började i skolan. Mamma och pappa kände fickans morföräldrar sedan de bodde i Ullånger. Mamman var ensamstående, hade aldrig bott tillsammans med pappan och hade troligen heller ingen kontakt med honom. Många i stan undrade säkert vilken som var flickans pappa. Lill-Eva kallade min mamma och pappa för mamma och pappa. En gång när mamman var i kyrkan och hade flickan med sig, såg Lill-Eva pappa framme i kyrkan. Hon ropade då högt och ljudligt: "pappa, pappa". Det fanns säkert personer som då trodde att vår pappa också var Lill-Evas pappa.

Så här i adventstider får ni se en julbild av min lillasyster och Lill-Eva.



Jag sydde ofta mina kläder själv. En gång hade jag sytt en plommonfärgad klänning, något figursväng och med lång ärm. Kommer ihåg att tyget var lite kräppat. Konstigt att jag kommer ihåg just den klänningen, men det kanske beror på hur jag fick spetsen till kragen. Jag tyckte att klänningen var lite tråkig och ville piffa upp den. Pappa måste ha hört mig fundera på hur jag skulle göra. Han kom då ihåg att i en skrubb i kyrkan fanns det en hemvirkad spets, den hade kanske suttit runt altarringen eller nån annanstan för länge sen. Den var kanske 10 - 15 cm bred. Jag gjorde en krage och manschetter av spetsen. Klänningen blev jättefin. Det är inte alla som haft en klänning med spets från domkyrkan.

Idag snöar det för första gången den här vintern, det ligger ett tunt snötäcke på marken. Det är bra, det blir ljust när snön kommer. Ljust blir det också av alla adventsljusstakar och slingor både ute och inne. Jag har alltid tyckt om ljusstakar med rak linje. Nu har jag köpt en ny ljusstake, den hittade jag på Ullared när vi var där i september. Billig var den också, 79 kronor. Tänker avsluta mitt inlägg om advent med att visa min nya ljusstake.


6 veckor till jul

Nu går det fort, det är två veckor till 1:a advent och sex veckor till jul. Dags att börja tänka på julklappar. Jag tycker om julen, tycker också om att ge bort julklappar. Numera är det endast barnbarnen som får julklappar av mig. Jag har åtta barnbarn och även om det inte blir så dyra saker, så går det mycket pengar. Jag brukar sticka eller sy något ibland. Så har jag tänkt även i år, men det kan jag inte berätta mera om nu. Vill inte att barnbarnens föräldrar ska veta vad jag gör, det är roligare om det blir en överaskning även för dem.

Har skickat efter garn till några småsaker, trodde att garnet skulle komma innan helgen. Men när det inte gjorde det, åkte jag till Coop och köpte två nystan. Mina stickfingrar längtade efter att få börja sticka något.



Tidigare i höst fick jag en beställning på en julmatta av min ena dotter. Nu när mattan är klar, har jag ingen varp i vävstolen, den får vila ett tag. Efter alla helger kanske jag beställer en ny varpfläta för att väva mera mattor.



Det har blivit en hel del sytt och stickat under åren. När mina barn var små, sydde jag mycket till dem och även kläder till mig. Stickade också många tröjor och koftor. På den tiden använde barn mera stickat än vad de gör idag. Nu är tröjorna av flees och andra bra material som är mer lättskötta än vad stickat är. Jag stickar och syr en del även nu, det har blivit lite av varje; gymnastikpåsar, väskor, pannlappar, kulpåsar och annat smått och gott. Till två av barnbarnen sydde jag för några år sen förvaringsfickor att ha på väggen vid sängen, de kunde förvara böcker de läste på kvällen, pennor eller andra småsaker där.



Har stickat ganska många par sockar under de senaste åren. Trodde väl inte att jag skulle tycka att det är roligt att sticka sockar, men det är det. Det är lätt att sitta framför TV:n och sticka.

 

Till varje nytt barnbarn jag har fått, har jag stickat en filt. Så fram till dags datum har det blivit åtta filtar. Jag har gjort olika till varje barnbarn, hittat på mönster och färgkombinationer.

Den 9 december skall jag och min syster åka till Sundsvall och julhandla.  Inför varje jul åker vi tillsammans och handlar julklappar. Det har blivit en trevlig tradition. Innan dess har säkert barnbarnen lämnat önskelistorna till mig så jag kan börja fundera på vad jag skall köpa.  

Man kan aldrig säga för lite

Vår pappa hade ett uttryck som han använde då och då. Han sa att man kan aldrig säga för lite. Många gånger kan det stämma. Det är lätt att säga sånt som man ångrar, särskilt när man säger vad man tänker (utan att tänka). Ibland kan det såra en person om man säger sanningen, då är det kanske bättre att vara tyst eller komma med en nödlögn. Jag tycker inte om att ljuga, fast ibland gör jag det och det känns inte bra. Tidigare när det kom en försäljare, t.ex. en som sålde bröd vid dörren, kunde jag inte bara säga att jag inte ville köpa. Istället sa jag; "Nej tyvärr, jag bakar själv". Varför jag sa det, vet jag inte. Försäljaren var säkert inte ett dugg intresserad av om jag bakar eller inte. Den sortens förklaringar har jag slutat med nu. När nån säljer vid dörren eller en telefonförsäljare ringer, säger jag endast nej tack.  

Häromdan var jag och min yngsta dotter till Birsta. Vi var bl.a. till IKEA, köpte ljus och annat smått och gott. När vi kom till mattavdelningen, såg jag en röd- och vitrutig matta som inte föll mig i smaken. Jag säger till min dotter: "Den där mattan var ful". Hon skrattar då och talar om för mig att hennes syster (min äldsta dotter) nyss köpt mattan. En äldre dam med sin handikappade dotter i rullstol står bredvid oss och lyssnar till vårt samtal. Vi börjar prata om mattan, hon hade inte riktigt samma åsikt som jag. Hon accepterade mattan, men skulle inte kunna köpa den p.g.a. av att hon hade en ögonsjukdom som gjorde att när hon tittade på mattan, flimrade det för hennes ögon. Nu tror jag på henne, det var nog ingen nödlögn som hon tog till för att inte stöta sig med någon av oss. Jag var glad att min dotter (som köpt den rutiga mattan) inte hörde vad jag sa om hennes nyinköpta matta. Men lyckan höll inte i sig, när vi stod i kassakön ringde hon till mig. Min andra dotter "slet" telefonen ur min hand när hon hörde att det var hennes syster. Men hög och glad röst talade hon om för systern vad jag sagt om mattan. Dottern med mattan hade väldigt roligt åt det hela. Hon undrade vad jag skulle ha sagt om jag sett mattan på hennes golv utan att se den på IKEA först. Naturligtvis hade jag inte sagt att den var ful. Förmodligen hade jag sagt något trevligt om mattan. Jag har pratat med matt-dottern efteråt och hon har tröstat mig och fått mig att inte ha dåligt samvete, vi har kunnat skratta åt det hela.



Jag har tänkt en del på detta med att vara uppriktig eller inte. Många gånger när man skall köpa kläder och provar, kan expediten säga att man passa så väldigt bra i kläderna fast man själv ser att det inte alls ser bra ut.  Är exediten ärlig eller vill hon bara sälja?. Jag hoppas att jag är uppriktig när någon frågar mig om råd om olika saker. Sen har vi alla olika smak, tycker jag inte om en sak, kanske den andra personen älskar den. Det går en dansk/svensk deckare, Bron, på TV1 på onsdagar. Den kvinnliga polisen är en speciell kvinna. Hon säger precis vad hon tycker och tänker utan att tänka på följderna. Hon trampar i klaveret hur många gånger som helst på grund av att hon är så uppriktig. Man retar sig på henne samtidigt som man måste gilla henne, hon saknar varje form av empati. Hon förstår inte att hon sårar och retar folk när hon är så uppriktig. Jag tror att de flesta människor inte är helt uppriktiga för att inte behöva såra andra. Vad är då rätt eller fel? Ska man vara uppriktig fast man vet att någon blir sårad eller ska man tänka sig för innan man säger vad man tycker? Jag personligen kan må illa när jag sagt något som jag tror kan ha missförståtts eller gjort någon ledsen. Då ältar jag det fram och tillbaka och ångrar att jag inte var tyst. Jag vill inte såra andra, vill inte säga sånt som kan missförstås.


     

RSS 2.0